高中英语语法习题:第4章 动词的语气

高中英语语法习题:第4章 动词的语气

1. If there were no subjunctive mood, English _________ much easier.

A. will be B. would have been

C. could have been D. would be

2. If I _____ you, I’d join the army.

A. am B. was C. were D. would be

3. If he _______ tomorrow, he would find Mr Wang in the office.

A. comes B. will come C. should come D. come

4. If it _______ next week , the crops would be saved.

A. rains B. will rains C. would rain D. should rain

5. If I _______ it, I would do it in a different way.

A. were to do B. do C. had done D. was to do

6. Supposing the weather ________ bad, where would you go ?

A. is B. will be C. were D. be

7. If he had worked harder, he _________.

A. would succeed B. had succeeded

C. should succeed D. would have succeeded

8. If he ________, he _________ that food.

A. was warned; would not take

B. had been warned; would not have taken

C. would be warned; had not taken

D. would have been warned; had not taken

9. If my lawyer _________ here last Saturday, he _______ me from going.

A. had been; would have prevented

B. had been; would prevent

C. were; would prevent

D. were; would have prevented

10. If he ______ it, he _______ it.

A. had seen; could have believed B. saw; couldn’t believe

C. saw; couldn’t have believed D. has seen; had believed

11. —Do you think the thief entered through the window?

—No, if he had, I don’t believe, _______ broken the living-room’s window.

A. he would have B. he must have

C. he had D. should he have

12. —Did you go swimming last Sunday?

—No. We would have gone ______ nicer.

A. if the weather was

B. would the weather have been

C. had the weather been

D. should the weather be

13. ______ it ______ for your help, I couldn’t have made any progress.

A. Had; not been B. Should; not been

C. Did; not been D. Not; been

14. _______ today, he would get there by Friday.

A. Would have left B. Was he leaving

C. Were he to leave D. If he leaves

15. It is ordered that a new bridge ______ over the wide river.

A. should be built B. would built

C. will be built D. built

答案:

1.D 2.C 3.C 4.D 5.A 6.C 7.D 8.B 9.A 10.A 11.D 12.C 13.A 14.C 15.A